Aangepast advies RIVM!!! Milt verwijderd? Informatie over nieuw vaccin meningokokken MenACWY
03 juli 2018

Update 3 juli 2018
Inmiddels is het advies aangepast en geldt er wel degelijk een indicatie en dus (gedeeltelijke) vergoeding voor ITP patiënten zonder milt (asplenie).

De officiële tekst van het RIVM luidt:
Omdat mensen met een (functionele) hyposplenie of asplenie een verhoogd risico hebben op een meningokokkeninfectie wordt geadviseerd om hen te vaccineren tegen de verschillende circulerende serogroepen en is vaccinatie tegen MenACWY en MenB geïndiceerd.

Voor kinderen, adolescenten en jongvolwassenen (tot 24 jaar) met asplenie wordt geadviseerd om diegenen die niet eerder een MenACWY-vaccin hebben ontvangen (maar bijv. alleen tegen MenC vanuit het RVP) alsnog een MenACWY-vaccinatie aan te bieden vanwege een verhoogde incidentie op een meningokokkeninfecte in deze leeftijdsgroep. Tevens wordt geadviseerd om hen een eenmalige revaccinatie tegen Men ACWY aan te bieden, 3-5 jaar na de primaire vaccinatie.

Aan volwassenen (>24 jaar) wordt na splenectomie eenmalig een MenACWY-vaccinatie aangeboden. Voor diegenen die eerder vaccinatie hebben gehad met het monovalente vaccin NeisVac-C (alleen tegen serogroep C), geldt een dergelijke actieve inhaalcampagne niet. Tevens wordt bij deze leeftijdsgroep ook geen revaccinatie 3-5 jaar later geadviseerd (omdat er geen verhoogde incidentie in deze leeftijdsgroep bestaat).

NB: volwassenen die een sterk verhoogd risico hebben op het oplopen van een infectie met MenACWY, bijvoorbeeld reizigers naar endemische gebieden, kan inhaalvaccinatie, dan wel revaccinatie op maat worden aangeboden.

_________

15 juni 2018

Uitleg over het nieuwe vaccin MenACWY

Invasieve meningokokkenziekte komt over de hele wereld voor. De verspreiding over de wereld is voor elke serogroep anders. Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld rond de 100 gevallen van meningokokkenziekte gemeld. Meningokokken B komt het meest voor in Nederland (hier is géén vaccin voor). Sinds introductie van meningokokken C-vaccinatie in het RVP in 2002, is de incidentie van ziekte door meningokokken C erg laag.

Voor 2015 kwam meningokokkenziekte veroorzaakt door serogroep W weinig voor, gemiddeld werd slechts 3% van alle gevallen veroorzaakt door serogroep W. Sinds oktober 2015 neemt het aantal ziektegevallen door serogroep W echter toe. Het is niet te voorspellen of deze toename doorzet. De kans om ziek te worden is nu nog heel erg klein. Op dit moment, medio 2018, zijn er iedere maand 10 tot 14 patiënten. Dat is minder dan 1 patiënt op iedere miljoen inwoners in Nederland. Om te voorkomen dat de kans om ziek te worden groter wordt, start het RIVM samen met de Jeugdgezondheidszorg, met vaccineren van zuigelingen en tieners om het snelst bescherming te bieden op groeps-niveau.

Mensen met een asplenie (= zonder milt) komen in aanmerking voor deze vaccinatie. De kans op besmetting met een meningokok is veel lager dan besmetting met een pneumokok. De Gezondheidsraad heeft Pneumovax destijds laten registreren voor mensen met een asplenie. Dit geldt (nog) niet voor Meningokokken ACWY-vaccinatie. Daarom worden mensen met een (functionele) asplenie niet opgeroepen door het RIVM.

Het advies aan ITP patiënten die een splenectomie hebben ondergaan is dan ook om met eigen specialist contact op te nemen over deze Meningokokken ACWY-vaccinatie.

Meer informatie op de website van het RIVM

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Meningokokken/Meningokokken_ACWY_vaccinatie

terug naar de vorig pagina
Wat is ITP?
Wat is ITP?

ITP is een auto-immuunziekte, waarbij patienten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes (auto-antistoffen)...

Meer over ITP
Behandeling

De behandeling van een trombocytopenie is afhankelijk van de oorzaak, de ernst van de verschijnselen en of er sprake is van een acute of chronische vorm van trombocyt...

Meer over de behandeling
Forum
Forum

Dit besloten forum is alleen voor leden toegangelijk.

Ga door naar het forum