Bloedplaatjes zijn afsplitsingen van grote cellen (megakaryocyten) in het beenmerg.

In rust zijn het kernloze platte ronde schijfjes, 3 micrometer dik, met een doorsnede van 10 micrometer. Als ze geactiveerd worden veranderen ze van plat schijfje in bolletjes met lange tentakels, waardoor ze makkelijker aan elkaar en aan de omgevingsstructuren kunnen binden. Normaal hebben mensen tussen de 150 en 450 bloedplaatjes. Ze blijven tussen de 7 en 10 dagen in het bloed, waarna ze worden afgebroken met name in de milt maar ook in de lever.

Electronen microscopische opname van bloedplaatjes. Een bloedplaatje is ongeveer 3 bij 10 micrometer. In de bloedplaatjes zijn allerlei functionele organellen en blaasjes te zien.

Bloedplaatjes hebben op hun oppervlak eiwitten zitten die aan beschadigde vaatwand structuren kunnen binden.

Als ze hieraan binden worden ze geactiveerd en scheiden ze allerlei stollingbevorderende stoffen uit. Hierdoor worden bloedplaatjes in de directe omgeving ook geactiveerd en gebonden, waardoor er een plaatjesprop ontstaat en vindt er een vaatvernauwing plaats. Het ontstaan van deze plaatjesprop en de vaatvernauwing, zijn belangrijk voor het goed verlopen van de bloedstolling.

Wat is ITP?
Wat is ITP?

ITP is een auto-immuunziekte, waarbij patienten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes (auto-antistoffen)...

Meer over ITP
Behandeling

De behandeling van een trombocytopenie is afhankelijk van de oorzaak, de ernst van de verschijnselen en of er sprake is van een acute of chronische vorm van trombocyt...

Meer over de behandeling
Forum
Forum

Dit besloten forum is alleen voor leden toegangelijk.

Ga door naar het forum