De ernst van de aandoening

 

Verschijnselen die op ITP kunnen wijzen

Minder ernstige verschijnselen (droge purpura):

  • Hematomen: Blauwe plekken, onderhuidse bloedingen
  • Petechiën: Speldenknop-grote bloedinkjes in de huid ook wel puntbloedinkjes genoemd
  • Slijmvliesbloedingen: bijvoorbeeld neusbloedingen, bloedingen bij het tandenpoetsen, of bij de menstruatie die veelal lang duurt en heftig is

 

Ernstige verschijnselen (natte purpura):

  • Bloedingen in het maagdarmkanaal, deze zijn waar te nemen door bloedbraken en bloed in de ontlasting die daardoor glimmend zwart kleurt (melaena)
  • Nier - of urinewegbloeding en (overmatig) bloed(stolsel) verlies via de vagina. Een nier - of urinewegbloeding wordt zichtbaar door bloed in de urine
  • Hersenbloeding, meestal hersenvliesbloeding, wordt zelden waargenomen

 

Signalen

Bij ITP krijgt niet iedereen dezelfde klachten. Ook de manier waarop de klachten optreden kan van persoon tot persoon verschillen: bij de een treden plotseling veel klachten op, bij de ander heeft de aandoening een meer sluipend karakter. 

 

"Bij het eten moest ik er echt rekening mee houden. Stokbrood bijvoorbeeld, daar kon ik beter van afblijven. Als ik stokbrood had gegeten had ik de volgende dag altijd van die bloedblaren in mijn mond. Waarschijnlijk door die harde korst.”

 

Blauwe plekken

Een blauwe plek ontstaat als in uw lichaam een bloedvat beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een stoot of een val. Er lekt dan bloed uit het bloedvat en daardoor ontstaat onder de huid een rode of blauwe vlek. Als het lichaam het bloed gaat opruimen kleurt de vlek paars en geel.

 

Inwendige bloedingen

Gevaarlijker zijn de inwendige bloedingen, dus bloedingen in het lichaam. Aan de buitenkant van het lichaam is niet direct te zien dat er iets mis is. Inwendige bloedingen die kunnen ontstaan zijn:

  • Een bloeding in het maag-darmkanaal. Een maagbloeding kunt u terugzien in de ontlasting: deze is diep glanzend zwart en ziet er kleverig uit. Bij een grote bloeding is het ook mogelijk dat u bloed moet braken. Een bloeding aan het eind van de dikke darm veroorzaakt meestal helder rood bloedverlies of stolsels.

  • Een bloeding in de nieren of urinewegen. Bij deze bloedingen zit er bloed in de urine.

  • Een bloeding in het netvlies. Bij een dergelijke bloeding loopt er bloed in het oog, waardoor uw zicht snel afneemt.

Deze klachten komen alleen voor als er heel weinig bloedplaatjes zijn. In zo’n situatie kan ook een hersenbloeding ontstaan. Dit is echter zeer zeldzaam. Een hersenbloeding kenmerkt zich door uitvalsverschijnselen: de hersenen kunnen het lichaam niet goed meer aansturen, waardoor delen van het lichaam uitvallen. Mogelijke uitvalsverschijnselen zijn bijvoorbeeld het scheef trekken van de mond, warrig spreken en slecht zien. Op de website van de Nederlandse Hersenstichting (www.hersenstichting.nl) vindt u meer informatie. 

 

Andere klachten

Er komen ook klachten voor waarbij de link met het tekort aan bloedplaatjes minder duidelijk is. Een van de meest voorkomende klachten is vermoeidheid. Nu kan vermoeidheid tal van oorzaken hebben: uw huisarts zal dan ook niet direct aan de bloedplaatjes denken als u zich met deze klacht bij hem of haar meldt. Daardoor kan het langer duren voordat de diagnose gesteld wordt.

Mensen met ITP melden ook klachten als slapeloosheid, een tekort aan eetlust, haaruitval en brandend maagzuur.

 

Geen klachten

Tegelijkertijd zijn er ook mensen met ITP die helemaal geen klachten hebben. Er is dan geen directe aanleiding om naar de (huis)arts te gaan. Bij deze mensen wordt het tekort aan bloedplaatjes vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld omdat er om een andere reden bloedonderzoek wordt gedaan.

 

“Mijn verstandskies werd getrokken door de kaakchirurg en daarna bleef het maar bloeden. Zo is het bij mij ontdekt.”

 

Word nu lid of steun ons met een bijdrage

 

Tel. 085-1303570 | E‑mail info@itp‑pv.nl | Bank 1 NL69RABO0345603702 | BIC RABONL2U |Bank 2 NL91ABNA0401810461 | BIC ABNANL2A | KvK 17156005 | ANBI 8135.93.372