Samenvatting PDSA webinar COVID-19 en ITP

Geplaatst op 29-04-2020  -  Categorie: Corona

Samenvatting PDSA webinar over COVID-19 en ITP
04 april 2020

 

Vrijdagmiddag 3 april konden we live een webinar volgen van de PDSA waar Amerikaanse artsen samen met andere ITP experts uit Italië, Engeland en China spraken over COVID-19 en ITP.

 

CEO van de PDSA Caroline Kruse en Dr. James Bussel leidden de discussie en speelden ook de vragen door die werden gesteld. Er kwamen ook veel feiten over COVID-19 naar voren, die niet in relatie stonden met ITP. We schetsen hier in grote lijnen wat er is besproken.

Dr. Steven Holland van de NIH (National Institute of Health) begint te vertellen dat verspreiding van het Coronavirus gebeurt via druppeltjes die voornamelijk worden verspreid door spreken, hoesten en niezen over een afstand van 3 tot 6 voet (= 90 tot 180 cm). Daarom is het zo belangrijk afstand van elkaar te houden (‘social distancing’).
Hij sprak vervolgens over de testen die er in omloop zijn om Corona aan te tonen. Ten eerste is er een directe virustest waarbij RNA (vergelijkbaar met DNA) van het virus wordt aangetoond. Ten tweede een indirecte test op antilichamen in het bloed waarbij vastgesteld kan worden of je in het (recente) verleden bent blootgesteld aan het virus. Hij gaf ook aan dat het zeer waarschijnlijk is dat antilichamen je beschermen tegen een eventuele her-infectie. Dus heb je eenmaal het Coronavirus gehad, dan zal je het zeer waarschijnlijk niet nogmaals krijgen.
Hij kon geen goede uitspraak doen of er een toegenomen risico is op het krijgen van het Corona virus bij ITP patiënten. Dit heeft hij nog niet aan de hand gehad. Hij benadrukt dat het Coronavirus in zekere zin te vergelijken is met het gewone griepvirus, echter 10 keer dodelijker.


Hij ging ook in op therapieën tegen het Coronavirus. Eigenlijk zijn er nu nog geen bewezen therapieën. Hij gaf aan dat de enige juiste weg om nieuwe therapieën te evalueren via gerandomiseerde prospectieve trials loopt. Deze zijn nog niet gepubliceerd en ook nog niet onderweg.
Belangrijke vragen die beantwoord zouden moeten worden zijn onder meer: is er een plaats voor het gebruik van plasma van patiënten die de ziekte hebben doorgemaakt en of Chloroquine (middel tegen o.m. Malaria) helpt. Over dat laatste zei hij dat er voorlopige aanwijzingen zijn dat Chloroquine niet helpt. Verder legde hij de meeste nadruk op het ontwikkelen van vaccins en gaf aan dat er al verschillende trials gaande zijn, met mogelijk al resultaat in de tweede helft van dit jaar. Hij benadrukte dat het long-ziektebeeld het ergste van de symptomen bij het Coronavirus is.

Ook beantwoordde dr. Holland nog een vraag over de kans op besmetting met het Coronavirus bij het ontvangen van IVIG: die kans is volgens hem nul, uitgesloten dus.

Dr. Charlotte Cunningham-Rundles uit New York heeft ervaring met het behandelen van diverse ziekten met IVIG. Bij Corona patiënten blijkt het volgens haar niet effectief om IVIG te geven, dit in tegenstelling tot een niet-gecontroleerde publicatie over slechts enkele patiënten uit Wuhan. Zij geeft ook aan dat er geen enkele kans is op overdracht van het virus is bij plasmadonatie. Zij gaan dus door met het werven van plasmadonoren en ook met het toedienen van IVIG. 

Word nu lid of steun ons met een bijdrage

 

Tel. 085-1303570 | E‑mail info@itp‑pv.nl | Bank 1 NL69RABO0345603702 | BIC RABONL2U |Bank 2 NL91ABNA0401810461 | BIC ABNANL2A | KvK 17156005 | ANBI 8135.93.372